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[name and address redacted] 

 

 RE:  CMS Advisory Opinion No. CMS-AO-2014-01 

 

Dear [name redacted]: 

 

We write in response to your May 20, 2013 request for an advisory opinion regarding a proposed 

arrangement under which an entity would invest in [name redacted] (Requestor), an organization 

with physician investors that owns and operates [name redacted] (Hospital) located in [state 

redacted].  Specifically, you seek a determination as to whether, in calculating the aggregate 

percentage of physician-held ownership or investment interests in Hospital (or an entity whose 

assets included the hospital) as of March 23, 2010 (Baseline Physician Ownership), you must 

include the value of any interests of individuals or entities that agreed prior to March 23, 2010 to 

contribute assets to Hospital (or an entity whose assets would include Hospital) on a date after 

March 23, 2010 in exchange for ownership or investment interests in Hospital. 

 

You certified that all of the information provided in your request, including all supplementary 

materials and documentation, is true and correct and constitutes a complete description of the 

relevant facts and arrangements between the parties.  In issuing this opinion, we relied solely on 

the facts and information you presented to us and certified as true, accurate, and complete.  We 

have not undertaken an independent investigation of this information.  If material facts have not 

been disclosed or have been misrepresented, this advisory opinion is without force and effect. 

 

Based on the facts certified in your request for an advisory opinion and supplemental 

submissions, we conclude that the Hospital’s Baseline Physician Ownership does not include the 

value of any ownership or investment interests attributable to assets that were committed for 

contribution but not transferred to Hospital (or an entity whose assets would include Hospital) on 

or before March 23, 2010. 

 

This opinion may not be relied on by any persons other than Requestor and is further qualified as 

set forth in section IV below and in 42 C.F.R. §§ 411.370 through 411.389. 

 

I.  FACTUAL BACKGROUND 

 

Hospital is an acute care hospital licensed by the State of [state redacted] and located in [city and 

state redacted].  Requestor began developing Hospital in January 2009 on land owned by 

Requestor.  At that time, physicians owned, in the aggregate, 88 percent of Requestor’s 

outstanding shares, and the remainder was owned by [name redacted], a limited liability 

company that had no physician ownership (Non-physician Investor).  As part of the development 

process, Requestor entered into a preliminary design and build agreement (Design-Build 

Agreement) in January 2009.  In addition, Requestor procured a [amount redacted] bank loan in 

March 2009.  In October 2009, Requestor filed a building permit application for the planned 

hospital facility.   
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As part of Requestor’s development efforts in late 2009 and early 2010, Requestor entered into 

discussions with owners of two ambulatory surgery centers (ASCs) regarding their potential 

investment in the Hospital.  One ASC was a publicly-traded entity (Public ASC).  The other ASC 

was physician-owned (Physician-owned ASC) and located adjacent to the land owned by 

Requestor and reserved for Hospital construction.  In the aggregate, physicians owned 80 percent 

of the outstanding shares of Physician-owned ASC; many of them also had an ownership interest 

in Requestor.  As a result of these discussions, it was contemplated that Hospital would be 

owned and operated by a newly formed business entity (NEWCO) that would be owned by Non-

physician Investor, the physicians who had ownership interests in either Physician-owned ASC 

or Requestor or both (Physician Owners), and Public ASC.  

 

On March 1, 2010, the Requestor, Non-physician Investor, both ASCs, and the Physician 

Owners entered into an agreement (the Contribution Agreement) under which the Requestor and 

both ASCs agreed to contribute certain assets to NEWCO in exchange for Physician Owners, 

Non-physician Investor, and Public ASC receiving ownership interests in NEWCO.  At the time 

the Contribution Agreement was executed, NEWCO had no assets or operations and no 

physician ownership.  Requestor certified that on March 23, 2010, prior to the transfer of assets 

to NEWCO, the physicians held, in the aggregate, 88 percent of the total value of the ownership 

and investment interests in Requestor.   

 

All asset contributions occurred April 30, 2010 (the Closing Date), at which time Requestor 

contributed the real estate upon which Hospital would be built, the associated building permit, 

the bank loan proceeds and borrowing capability (Loan-Promissory Note), and the Design-Build 

Agreement.  As of the Closing Date, taking into account the exercise of certain options to 

purchase additional interests in NEWCO, the Physician Owners obtained a collective ownership 

interest in NEWCO of 62.21 percent; Non-physician Investor obtained an ownership interest of 

17.5 percent; and Public ASC obtained a 20.29 percent ownership interest. 

 

On September 29, 2010, Public ASC withdrew from the joint venture, and its ownership interest 

was distributed proportionally to Physician Owners and Non-physician Investor.  Requestor 

certified that, as of September 29, 2010, Physician Owners had a 78.04 percent ownership 

interest in NEWCO, and Non-Physician Investor had a 21.96 percent ownership interest in 

NEWCO. 

 

On October 7, 2010, NEWCO merged into Requestor pursuant to an Agreement and Plan of 

Merger with Requestor as the surviving entity succeeding all of the assets and liabilities of 

NEWCO.  After the merger, Requestor wholly owned Hospital.  Requestor certified that, upon 

the merger and until May 17, 2011, Physician Owners had a 78.04 percent ownership interest in 

Requestor, and Non-Physician Investor had a 21.96 percent ownership interest in Requestor.  

Requestor also certified that, following a May 17, 2011 offering through which Non-Physician 

Investor sold a 1.96 percent interest in Requestor to physician investors, the aggregate 

percentage of physician ownership in Requestor was 80 percent.     

 

After the merger, Requestor oversaw the completion of Hospital’s construction, applied and 

received the facility license from the [state agency redacted] on [date redacted], and enrolled 
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Hospital in the Medicare program.  Hospital entered into a Medicare provider agreement with 

CMS that became effective on December 22, 2010.  The physician owners of Requestor are on 

the medical staff at Hospital and refer patients to Hospital for designated health services 

reimbursed by the Medicare program. 

   

II.  LEGAL ANALYSIS 

 

A. Law 

 

Under section 1877 of the Act and the regulations in 42 C.F.R. § 411.350 et seq. (collectively, 

the physician self-referral law), a physician may not refer a Medicare patient for certain 

designated health services (DHS) to an entity with which the physician (or an immediate family 

member of the physician) has a financial relationship, unless an exception applies.  The 

physician self-referral law also prohibits the entity from presenting or causing to be presented 

claims to Medicare, the beneficiary, or any other entity for DHS that are furnished as a result of a 

prohibited referral.
1
  

 

Section 1877(d)(3) of the Act provides an exception for physician ownership or investment 

interests in a hospital if certain conditions are met.  Section 6001(a) of the Patient Protection and 

Affordable Care Act (the ACA), enacted on March 23, 2010, amended the hospital ownership 

exception to prevent new physician-owned hospitals from utilizing the exception and to impose 

additional restrictions on existing physician-owned hospitals.  Under the revised exception, a 

physician-owned hospital must, among other things, have a provider agreement that was in effect 

no later than December 31, 2010.  42 U.S.C. § 1395nn(i)(1)(A)(ii).  Thus, hospitals under 

development when the ACA was enacted had several months to complete construction and 

obtain a Medicare provider agreement.  In addition, the revised exception requires that the 

“percentage of the total value of the ownership or investment interests held in the hospital, or in 

an entity whose assets include the hospital, by physician owners or investors in the aggregate 

[must] not exceed such percentage as of [March 23, 2010].”  Id. at § 1395nn(i)(1)(D)(i).  Thus, 

among other requirements, a physician-owned hospital must not, at the time of a physician 

owner’s referral, have an aggregate physician ownership or investment percentage greater than 

the Baseline Physician Ownership.   

 

B. Analysis 

 

We do not believe that the ACA amendments to the hospital ownership exception were intended 

to disrupt physician investment in entities developing hospitals that were close to completion at 

the time of the enactment of the ACA.  The statute specifically recognizes that, as of the date of 

enactment, the relevant physician ownership or investment may be in an entity “whose assets 

include the hospital.”  Moreover, neither such entity nor the “hospital” whose assets it holds 

must be authorized to operate as a Medicare participating hospital until December 31, 2010.  See 

42 U.S.C. § 1395nn(i)(1)(A). 

 

                                                 
1
  In 1993, the physician self-referral prohibition was made applicable to the Medicaid program, 

effective January 1, 1995.  42 U.S.C. § 1396b(s). 
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For purposes of section 1877(i)(1)(D)(i), Requestor is the entity whose assets included Hospital 

as of March 23, 2010.  Requestor certified that, as of March 23, 2010, it held all of the existing 

assets and liabilities of what would become Hospital, including the Design-Build Agreement; the 

Loan-Promissory Note; the building permit; and the real property on which Hospital would be 

built.  Thus, for purposes of determining Hospital’s Baseline Physician Ownership, we look to 

the direct and indirect physician ownership and investment interests held in Requestor on March 

23, 2010.      

 

We do not believe that the Contribution Agreement modified any ownership or investment 

interests that were held in Requestor as of March 23, 2010.  Although the Contribution 

Agreement was signed on March 1, 2010, the parties to the agreement did not transfer any assets 

or ownership interests until closing on April 30, 2010.  Relying on Requestor’s certifications, we 

have determined that Hospital’s Baseline Physician Ownership was 88 percent on March 23, 

2010.   

 

For purposes of determining the percentage of physician ownership and investment interests in 

Hospital after March 23, 2010, we look to physician ownership in Requestor for the period from 

March 23, 2010 through and including April 29, 2010; in NEWCO for the period from April 30, 

2010 through and including October 6, 2010; and in Requestor on and after October 7, 2010.  

Requestor certified that the aggregate physician ownership or investment percentage in 

Requestor from March 23, 2010 through and including April 29, 2010 was 88 percent; that the 

aggregate physician ownership or investment percentage in NEWCO from April 30, 2010 

through and including October 6, 2010 was 62.21 percent; that the aggregate physician 

ownership or investment percentage in Requestor on October 7, 2010 was 78.04 percent; and that 

the aggregate physician ownership or investment percentage in Requestor since October 7, 2010 

has never exceeded 88 percent.  Thus, based on Requestor’s certifications, we have determined 

that the aggregate direct and indirect physician ownership in NEWCO, and the subsequent 

merger of NEWCO into Requestor, did not cause the aggregate percentage of physician 

ownership and investment in the entity whose assets included Hospital to exceed the Baseline 

Physician Ownership.   

 

III. CONCLUSION 

 

Based on the specific facts certified in your request for an advisory opinion and supplemental 

submissions, we conclude that the Contribution Agreement entered into on March 1, 2010 did 

not affect any ownership or investment interests in the entity whose assets included Hospital.  

Therefore, we believe that, as of March 23, 2010, Hospital’s Baseline Physician Ownership was 

88 percent.  Based on the facts you certified, we also conclude that the subsequent transactions 

described in Section I of this opinion did not cause the aggregate percentage of direct and 

indirect physician ownership and investment interests in Hospital to exceed Hospital’s Baseline 

Physician Ownership.  We make no determination regarding the applicability of, or compliance 

with, any other criteria in the hospital ownership exception or any other exception to the 

physician self-referral law. 
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IV. LIMITATIONS 

 

The limitations applicable to this opinion include the following: 

 

 This advisory opinion is issued only to the requestor of this opinion.  This 

advisory opinion has no application to, and cannot be relied upon by, any other 

individual or entity. 

 

 This advisory opinion may not be introduced into evidence in any matter 

involving an entity or individual that is not a requestor of this opinion. 

 

 This advisory opinion is applicable only to the statutory and regulatory provisions 

specifically noted above.  No opinion is expressed or implied herein with respect 

to the application of any other Federal, State, or local statute, rule, regulation, 

ordinance, or other law that may be applicable to Requestor or Referring 

Physicians, including, without limitation, the Federal anti-kickback statute, 

section 1128(B)(b) of the Act. 

 

 This advisory opinion will not bind or obligate any agency other than the U.S. 

Department of Health and Human Services.  The Centers for Medicare & 

Medicaid Services reserve the right to reconsider the questions and issues raised 

in this advisory opinion and, where the public interest requires, rescind, modify, 

or terminate this opinion. 

 

 This advisory opinion is limited in scope to the specific arrangement described in 

this letter and has no applicability to other arrangements, even those which appear 

similar in nature or scope. 

 

 No opinion is expressed herein regarding the liability of any party under the False 

Claims Act or other legal authorities for any improper billing, claims submission, 

cost reporting, or related conduct. 

 

This opinion is also subject to any additional limitations set forth in 42 C.F.R. §§ 411.370 

through 411.389. 

 

Sincerely, 

 

/s/ 

 

Sean Cavanaugh 

Director, Center for Medicare 

 

 

cc:  [name redacted] 

 

                                                                 


