
 
 
 

 
 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

[We redact certain identifying information and certain potentially privileged, 
confidential, or proprietary information associated with the individual or entity, unless 
otherwise approved by the requestor.] 

[name and address redacted] 

RE: Advisory Opinion No. CMS-AO-2006-01 

Dear [name redacted]: 

We are writing in response to your request for an advisory opinion regarding the 
proposed joint recruitment arrangement (the “Proposed Arrangement”) among [name 
redacted] (the “Hospital”), [name redacted] (the “Practice”), and a primary care physician 
(the “Physician”). Specifically, you seek a determination as to whether the Proposed 
Arrangement would meet the requirements of the physician recruitment exception set 
forth in section 1877(e)(5) of the Social Security Act (the “Act”) and 42 C.F.R. § 
411.357(e) if the Physician were required to practice medicine up to eight hours per week 
in an office of the Practice that is not located in the Hospital’s geographic service area 
and all other elements of the exception are satisfied. 

You have certified that all of the information provided in your request, including all 
supplementary materials and documentation, is true and correct and constitutes a 
complete description of the relevant facts and agreements among the parties.  In issuing 
this opinion, we have relied solely on the facts and information presented to us.  We have 
not undertaken an independent investigation of this information.  If material facts have 
not been disclosed or have been misrepresented, this advisory opinion is without force 
and effect. 

Based on the specific facts certified in your request for an advisory opinion and 
supplemental submissions, we conclude that the Proposed Arrangement would meet the 
criteria set forth in the physician recruitment exception of the Act, section 1877(e)(5), 
and at 42 C.F.R. § 411.357(e). We express no opinion regarding whether the Proposed 
Arrangement, if effectuated, would comply with any other provision of section 1877 of 
the Act as it applies to the Hospital or the Practice. 

This opinion may not be relied on by any persons other than [name redacted], the 
requestor of this opinion (the “Requestor”), and is further qualified as set forth in section 
IV below and in 42 C.F.R. §§ 411.370 through 411.389. 

I. FACTUAL BACKGROUND 

The Hospital is located in [county name redacted], [state name redacted].  The Practice 
provides services at three locations:  [location redacted] (“Town X”), which is located in 
[county name redacted] (“County A”); [location redacted] (“Town Y”), which is located 



 

 

   
 

 

                                                 
  

    
 
     

 
    

 
 

in [county name redacted] (“County B”); and [location redacted] (“Town Z”), which is 
located in [county name redacted] (“County C”).  Towns X and Y are located in the 
Hospital’s geographic service area (as defined in 42 C.F.R. § 411.357(e)(2)); Town Z is 
not, although its residents are served by the Hospital.  County A is designated as a 
primary medical care Health Professional Shortage Area (“HPSA”) with respect to its 
low-income population.  Counties B and C are not designated as primary medical care 
HPSAs. 

To address the need for an additional primary care physician, the Hospital and the 
Practice propose to recruit jointly a new physician into the area.1  The Hospital and the 
Practice have entered into an agreement with a recruiting firm to search for a suitable 
candidate. If the recruiting firm finds a suitable candidate to relocate to the geographic 
area served by the Hospital, the Hospital and the Practice would each pay one-half of the 
recruiting firm’s fees.2 

The Proposed Arrangement would provide certain remuneration to induce a Physician to 
relocate his or her practice to the geographic area served by the Hospital (as defined in 42 
C.F.R. § 411.357(e)(2)), which includes County A (including Town X) and County B 
(including Town Y).  Given the remote location of the Hospital, it is anticipated that the 
Physician either would move his or her practice at least 25 miles or would derive at least 
75 percent of revenues from professional services furnished to patients (including 
hospital inpatients) not seen or treated by the Physician previously.  Under the Proposed 
Arrangement, the Hospital would make the following loans to the Physician directly:  (1) 
a loan for payment of the Physician’s moving and relocation expenses (forgivable after 
one year); (2) a loan equal to the Physician’s first year medical malpractice premium not 
to exceed $10,000 (forgivable over three years); and (3) a loan to repay the Physician’s 
medical school loans (forgivable over three years).  The Hospital would provide no other 
compensation to either the Practice or the Physician in connection with the Proposed 
Arrangement, and the forgiveness of the loans to the Physician would be based on the 
Physician meeting certain commitments.3  In addition, the Physician would spend 80 to 
90 percent of his or her time practicing medicine in the Practice’s medical offices located 
in Town X and Town Y, and between four and eight hours per week (10 to 20 percent of 
his or her time) providing medical services at the Practice’s medical office in Town Z, 
which is not located in the Hospital’s geographic service area. 

The parties intend to enter into a written agreement, signed by the parties, under which 
the Physician would not be prohibited from establishing staff privileges at hospitals other 
than the recruiting Hospital or from referring business to other entities.  In addition, other 

1  An independent consultant engaged by the Hospital concluded that County A was in need of at least one 
additional primary care physician. We express no opinion regarding the consultant’s conclusion. 

2 We express no opinion regarding the legality of the agreement between the Hospital, the Practice, and the 
recruiting firm. 

3  The Practice intends to pay the Physician on a salaried basis, but his or her income would not be 
guaranteed by the Hospital. 



 

 

 
 
 

 

 

   
 

 

                                                 
      

 
    

 
  

 
   

   
 

 

than practicing 40 hours per week in the Practice’s locations, no practice restrictions 
would be placed on the Physician. The Requestor certified that the Proposed 
Arrangement would not be conditioned on the Physician’s referral of patients to the 
Hospital and that the remuneration is not determined in a manner that takes into account 
(directly or indirectly) the volume or value of any actual or anticipated referrals by the 
Physician or the Practice (or any physician affiliated with the Practice) or any other 
business generated between the parties.  The parties will maintain for five years records 
of the actual costs and passed through amounts under the Proposed Arrangement and will 
make them available to the Secretary of the U.S. Department of Health and Human 
Services upon request. Finally, the Requestor certified that, based on its independent 
analysis, the Proposed Arrangement would not violate the Federal anti-kickback statute 
(section 1128(B)(b) of the Act (42 U.S.C. § 1320a-7b(b)).4 

II. LEGAL ANALYSIS 

A. Law 

Under section 1877 of the Act (42 U.S.C. § 1395nn), a physician may not refer a 
Medicare patient for certain designated health services (“DHS”) to an entity with which 
the physician (or an immediate family member of the physician) has a financial 
relationship, unless an exception applies.  Section 1877 of the Act also prohibits the 
entity furnishing the DHS from submitting claims to Medicare, the beneficiary, or any 
other entity for Medicare DHS that are furnished as a result of a prohibited referral.5 

Both section 1877 of the Act and our regulations set forth an exception for certain 
remuneration paid by a hospital to induce a physician to relocate his or her medical 
practice to the geographic area served by the hospital in order to become a member of the 
hospital’s medical staff.6  Social Security Act, § 1877(e)(5); 42 C.F.R. § 411.357(e).  The 
geographic area served by the hospital is the area composed of the lowest number of 
contiguous zip codes from which the hospital draws at least 75 percent of its inpatients.  
42 C.F.R. § 411.357(e)(2). 

In order to comply with the exception for certain recruitment arrangements, an 
arrangement must satisfy a number of criteria set forth in our regulation, including the 

4 We express no opinion regarding the Proposed Arrangement’s compliance with the Federal anti-kickback 
statute. 

5  In 1993, the physician self-referral prohibition was made applicable to the Medicaid program. 
42 U.S.C. § 1396b(s). 

6  Our regulations provide that a physician is considered to have relocated his or her medical practice if: (1) 
the physician moves his or her medical practice at least 25 miles; or (2) the physician’s new medical 
practice derives at least 75 percent of its revenues from professional services furnished to patients not seen 
or treated by the physician at his or her prior medical practice site during the preceding three years.  
42 C.F.R. § 411.357(e)(2). 



 

 

 
 

 

 

following:  (1) the recruitment arrangement is set out in writing and signed by the parties, 
including the party to whom the payments are made directly; (2) the arrangement is not 
conditioned on the physician’s referral of patients to the hospital; (3) the remuneration 
from the hospital is not determined in a manner that takes into account (directly or 
indirectly) the volume or value of any actual or anticipated referrals by the recruited 
physician or by the physician practice (or any physician affiliated with the physician 
practice) receiving the direct payments or any other business generated between the 
parties; and (4) the recruited physician is allowed to establish staff privileges at other 
hospitals and to refer business to any other entities.  42 C.F.R. § 411.357(e)(1). In cases 
where a hospital is providing remuneration to a physician either indirectly through 
payments made to another physician or physician practice, or directly to a physician who 
joins a physician practice, the following conditions also must be met:  (1) the written 
agreement is signed by the party to whom the payments are directly made; (2) except for 
actual costs incurred by the physician or the physician practice, the remuneration is 
passed directly through to or remains with the physician; (3) in arrangements involving 
an income guarantee by the hospital, the overhead costs allocated by the physician or 
physician practice do not exceed the actual additional incremental costs attributable to the 
recruited physician; (4) records of the actual costs and the passed through amounts must 
be maintained for a period of five years; (5) the remuneration from the hospital is not 
determined in a manner that takes into account (directly or indirectly) the volume or 
value of any actual or anticipated referrals by the recruited physician or the physician 
practice (or any physician affiliated with the physician practice) receiving the direct 
payments from the hospital; (6) the physician practice does not impose additional practice 
restrictions on the recruited physician other than conditions related to quality of care; and 
(7) the arrangement does not violate the Federal anti-kickback statute (section 1128B(b) 
of the Act) or any Federal or State law or regulation governing billing or claims 
submission.  42 C.F.R. § 411.357(e)(4). 

B. Analysis 

As described in section I of this opinion, the Requestor has certified that the Proposed 
Arrangement meets all of the conditions of the physician recruitment exception set forth 
in section 1877(e)(5) of the Act and at 42 C.F.R. § 411.357(e).  However, the Requestor 
raised a key issue that requires our consideration; that is, whether a physician has 
relocated his or her medical practice to the geographic area served by a hospital if the 
physician spends 10 to 20 percent of his or her time practicing medicine outside of the 
geographic area served by the hospital. 

Under the Proposed Arrangement, the Hospital and the Practice would recruit jointly a 
Physician to fill the need for a primary care physician in County A (which is located in 
the geographic area served by the Hospital).  The Proposed Arrangement provides certain 
remuneration to induce the Physician to relocate his or her medical practice to the 
Hospital’s geographic service area in order to become a member of the Hospital’s 
medical staff.  The recruited Physician would spend some, but no more than 10 to 20 
percent, of his or her time providing medical services to patients at a Practice location in 
Town Z, which, although served by the Hospital, is not within the boundary of the 



 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

                                                 
     

 
     

geographic area served by the Hospital as defined at 42 C.F.R. § 411.357(e)(2).  There is 
no explicit requirement in the physician recruitment exception of the Act (section 
1877(e)(5)) or at 42 C.F.R. § 411.357(e) that the recruited Physician spend 100 percent of 
his or her medical practice time in the geographic area served by the Hospital; however, 
we caution that we may reach a different conclusion if the time spent by the recruited 
physician outside of the geographic service area would be more substantial than under the 
Proposed Arrangement.7 

III.	 CONCLUSION 

Based on the specific facts certified in your request for an advisory opinion and 
supplemental submissions, we conclude that, if effectuated, the Proposed Arrangement 
among the Hospital, the Practice, and the Physician would meet the criteria set forth in 
the physician recruitment exception of the Act, section 1877(e)(5), and at 42 C.F.R. § 
411.357(e). We have not considered, nor do we express an opinion about, any other 
relationship between the Hospital, the Practice, and/or any other entity. 

IV. 	LIMITATIONS 

The limitations applicable to this opinion include the following: 

•	 This advisory opinion is issued only to the Requestor of this opinion.  This 
advisory opinion has no application to, and cannot be relied upon by, any 
other individual or entity. 

•	 This advisory opinion may not be introduced into evidence in any matter 
involving an entity or individual that is not a requestor of this opinion. 

•	 This advisory opinion is applicable only to the statutory and regulatory 
provisions specifically noted above. No opinion is expressed or implied 
herein with respect to the application of any other Federal, State, or local 
statute, rule, regulation, ordinance, or other law that may be applicable to 
the Practice or the Requestor, including without limitation, the Federal 
anti-kickback statute, section 1128(B)(b) of the Act (42 U.S.C. § 1320a-
7b(b)). 

•	 This advisory opinion will not bind or obligate any agency other than the 
U.S. Department of Health and Human Services.  The Centers for 
Medicare & Medicaid Services reserve the right to reconsider the 
questions and issues raised in this advisory opinion and, where the public 
interest requires, rescind, modify, or terminate this opinion. 

7 We reiterate that we did not undertake an independent evaluation as to whether the Proposed 
Arrangement would be in compliance with the Federal anti-kickback statute.  If, in fact, the Proposed 
Arrangement would be in violation of the Federal anti-kickback statute, this opinion is without effect. 



 

 
 

 
 

 

 

 
 
 

•	 This advisory opinion is limited in scope to the specific arrangement 
described in this letter and has no applicability to other arrangements, even 
those which appear similar in nature or scope. 

•	 No opinion is expressed herein regarding the liability of any party under 
the False Claims Act or other legal authorities for any improper billing, 
claims submission, cost reporting, or related conduct. 

This opinion is also subject to any additional limitations set forth at 42 C.F.R. §§ 411.370 
through 411.389. 

Sincerely, 

Herb B. Kuhn, Director 
Center for Medicare Management 


