
Cost Plan Policy Issue 
04-002 

 
 
 
Question 
 
Scenario:   We have an 1876 Cost HMO in which we have individuals and employer 
group members enrolled.  We'd like to file an application to become an M+C 
organization, but contracts that we have with existing employer groups require us to 
continue enrolling their Medicare-eligible members in our Cost HMO.   
 
Question:  Does the requirement in 42 CFR 422.501(b)(4) cause a cost plan to violate its 
employer group contracts, if it proceeds with its M+C application?    
 
 
Answer 
 
42 CFR 422.501(b)(4) reads:  
 
"[An entity seeking to contract as an M+C organization must:]  Not accept new enrollees 
under a section 1876 reasonable cost contract in any area in which it seeks to offer an 
M+C plan." 
 
CMS interprets “not accepting new enrollees under a section 1876 reasonable cost 
contract” to mean that the 1876 reasonable cost contract is “closed” to new individual 
Medicare enrollees and to new employer/union groups.  Employer or union groups that 
currently offer coverage to Medicare-eligible members/retirees through the 1876 
reasonable cost contract may continue to enroll their newly-eligible Medicare members in 
the cost contract, even though that contract is technically "closed" to new enrollees.  As 
long as no new individuals can enroll in and no new employer/union groups can sign up 
for the 1876 reasonable cost contract, the requirement in 422.501(b)(4) is satisfied. 
 
The fact that only grand-fathered groups are permitted to enroll newly-eligible Medicare 
members in the 1876 reasonable cost contract is consistent with both 422.501(b)(4) and 
with the general principles on continuation of enrollment articulated in statute at 
§1876(c)(3)(D) and codified in regulation at 42 CFR 417.432. 
 
Should grandfathered employer or union groups wish to enroll their Medicare-eligible 
members/retirees in an MA plan offered by your organization, they must be permitted to 
do so.  However, once an existing employer or union group chooses MA plan enrollment 
for its members/retirees, no additional or new members from that employer or union 
group can be permitted to enroll in the 1876 reasonable cost contract.  In effect, the 1876 
reasonable cost contract will be “closed” to them. 
 



Note that in this scenario, the same organization is offering both the M+C plan and the 
cost HMO.   In cost issue 04-0114, different organizations are offering the M+C plan and 
cost HMO and therefore, both plans are “open” to all new enrollees.     
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