
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 
Health Care Financing Administration 

MEMORANDUM


DATE: April 20, 2000 

FROM: Director 
Survey and Certification Group 
Center for Medicaid and State Operations 

SUBJECT: Response to Questions From the Hospice Association of America 

TO: Associate Regional Administrators 
Division for Medicaid and State Operations 
Regions I - X 

The purpose of this memorandum is to inform you that we recently provided the following answers in 
response to questions submitted from the Hospice Association of America at the National Association 
for Home Care=s Policy Conference on April 3, 2000. We are including them for your files. 

1 Q.	 Have there been any changes in the Skilled Nursing Facility/Nursing Facility (SNF/NF) 
regulations this year or current problems that hospice programs should be aware of in providing 
hospice services to residents of long term care ( LTC) facilities? 

1 A.	 There have been no changes to the SNF/NF requirements at 42 CFR 483(ff) this year. 
However, we remain concerned about the care that some residents who elect the hospice benefit 
are receiving. 

We added guidance to surveyors of LTC facilities several years ago that mirrors the guidance we 
have for hospice surveyors. Specifically, the State Operations Manual (SOM) for LTC 
surveyors states that surveyors will review the care of a resident receiving hospice care. When a 
facility resident has elected the Medicare hospice benefit, the hospice and the nursing facility 
must communicate, establish, and agree upon a coordinated plan of care for both providers 
which reflects the hospice philosophy, and is based on an assessment of the individual=s needs 
and unique living situation in the facility. 

Surveyor=s major concerns with hospice care in the LTC facility include the following: 

1.	 The provision of care and services which does not reflect the hospice 
philosophy. 



2. Problems with the coordination, delivery and review of the plan of care between 
the hospice and the LTC facility. 
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3. 	 Ineffective systems in place to monitor/assure that the plan of care is meeting the 
resident=s needs in the area of pain management and symptom control. 

4. Poor communication between the hospice and nursing home staff: 

C nursing home staff are often not aware of the hospice philosophy; 
C plan of care does not reflect the hospice philosophy or adequately 

address pain management and symptom control; and 
C	 hospice and LTC staff do not communicate problems encountered with 

the pain management assessments and make needed revisions to the plan 
of care in an effective and timely manner. 

2 Q.	 If a hospice program has adopted the National Hospice Organization=s ( NHO) standards of 
care, which state that the hospice social worker is an MSW and the hospice program has 
employed a BSW, can the hospice be cited? 

2 A.	 We expect that hospices will develop their policies and procedures, and we expect that they will 
follow them. The Federal requirement for a social worker is for a BSW, which is less stringent 
than the NHO standards. So the hospice is in compliance with the Federal requirement for 
social work, but the larger issue surrounds the hospice=s failure to follow its own 
policies/standards. If the hospice tells the surveyor that their policy follows the NHO standards 
for an MSW and the surveyor discovers that this is not true, it is a finding. Surveyors will look at 
the total picture during a survey and observe the hospice=s total operations. They will also 
review their survey Afindings.@  This particular finding could in fact lead to a citation under the 
governing body--which is charged with assuming responsibility for determining, implementing and 
monitoring the hospice=s policies. 

3 Q. What are the top ten survey problems? 

3 A. The ten most frequently cited tags include regulations pertaining to the development and updating 
of the plan of care and required records:


L137 - Plan states scope and frequency of services needed 

L136 - Plan includes assessment of individual needs

L135 - Plan is reviewed and updated at intervals

L134 - Plan established prior to providing care

L210 - RN visits the home site at least every 2 weeks

L133 - Written plan of care established

L200 - Plan of care for bereavement service

L209 - Home health aide and homemaker services available


16.18% 
14.07% 
12.01% 

10.74% 
9.07% 
8.94% 

7.67% 
6.97% 

L211 - RN prepares written instructions for home health aide 6.40% 



L185 - Record contains documentation of all services 6.36% 
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4 Q.	 A hospice program is admitting patients and awaiting their initial survey. Should the hospice 
program have these patients sign a Medicare benefit election statement during the admission 
process even though the hospice is not certified to offer the Medicare benefit at that time? 

4 A.	 No. The Medicare beneficiary can only elect hospice from a Medicare approved hospice. A 
hospice awaiting its initial survey is not Medicare approved. 

5 Q.	 During an initial hospice survey the hospice program was told that "your program is responsible 
for paying for all of the medications for the hospice patients". Is that correct? 

5 A.	 Until a hospice is Medicare approved, it would not be expected to pay for the required drugs 
for Medicare beneficiaries. 

We would also like to note that the condition of participation at 42 CFR 418.56 requires the 
Medicare approved hospice to maintain professional management responsibility for the services 
it provides under arrangement. The standard at 42 CFR 418.56(d), requires the hospice to 
retain responsibility for payment for those services. A Medicare approved hospice is 
reimbursed for all covered services it provides, whether directly or under arrangement. It is the 
responsibility of the hospice to pay for those services provided to Medicare beneficiaries under 
arrangement. When a hospice provides services under arrangements to non-Medicare 
beneficiaries, the hospice is responsible for establishing how payment for those services will 
occur, but the standard does not require the hospice to pay for those services directly or to pay 
for services for which there is no reimbursement or for which another insurer is obligated to pay. 

6. 	Q. A three program agency (HHA/hospice/ private pay) provides services in a several hundred 
square mile rural area. Can this agency share its staff to cover on-call service for all three 
programs? 

6. 	A. If the staff are all employed by one corporation or organization, and that organization is 
responsible for issuing the W2 form on their behalf, employees could divide work time between 
the parent organization and the hospice or HHA if they were also appropriately trained to do the 
work. The hospice and the HHA need to maintain a record of the individual's assigned time to 
each program. However, if these Acorporate@ employees provide services to the HHA or 
hospice outside of their own usual working hours or shifts (i.e., "moonlight" as HHA or hospice 
employees, as opposed to working overtime for the corporation,) they would be considered 
contract employees and would not meet the core service requirement for hospice or the direct 
service requirement for HHAs. 
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7 Q.	 Can an HHA and hospice use contract nurses to staff the agency=s on-call needs if the contract 
nurse is functioning in the role of Aanswering service only@ for hospice calls? 

7 A.	 A hospice cannot use a contract nurse unless it is to meet the needs of patients during periods of 
peak patient loads or under extraordinary circumstances (e.g., half the nursing staff is out with 
the flu.) These circumstances are unexpected and for a finite period of time. 

An HHA may use contract nurses if nursing is not the one service that it provides in its entirety 
directly by its own employees. 

8 Q.	 A Medicare hospice patient is receiving support service through the State's home and 
community-based care (HCBC) program. The services are for home health aides for personal 
care and related support. Currently, the state HCBC programs nurses are approving the 
delivery of this care, through the waiver program. Is this double-dipping? 

8 A.	 States have often argued that providing personal care services is duplicative to the home health 
aide and homemaker services that must be provided under the hospice benefit. The hospice is 
required by federal regulation to provide the home health aide and homemaker services in an 
amount that is adequate to meet the needs of the patient. These needs are determined by the 
hospice interdisciplinary team and should be noted and a part of the plan of care provided by the 
hospice. 

To prevent duplication of services, it is up to the State to define the Medicaid personal care 
services option benefit and to determine if the benefit is more extensive than the homemaker/ 
home health aide benefit provided under the Medicare hospice benefit. If the personal care 
benefit is more extensive than what is offered under the Medicaid hospice benefit, then the State 
must pay for these services when a need for such services is indicated in the hospice patient=s 
plan of care. 

9 Q.	 Over the years a variety of clarification memos have been released, how and where can a new 
hospice program access this information so they can provide the correct information when issues 
arise during a survey. 

9 A.	 We have developed a web site specifically for hospice material related to survey and 
certification issues. This site contains our recent memos, frequently asked questions, as well as 
links to the regulations and State Operations Manual. This web site can be accessed at 
www.hcfa.gov/medicaid/hospice/hospice.htm. 
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If you would like to discuss any of these issues further, please contact Mavis Connolly at 
(410) 786-6707. 

/s/ 

Steven A. Pelovitz 

cc: Tom Hoyer, CHPP 


