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CREDITABLE COVERAGE UNDER THE HEALTH INSURANCE 
PORTABILITY AND ACCOUNTABILITY ACT OF 1996 (HIPAA) 

Question: 

Are Medicare managed care plans required to provide beneficiaries with certification of 
creditable coverage in accordance with the requirements of the Health Insurance 
Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA)?  

Answer: 

No. If an individual loses Medicare coverage entirely, the Medicare termination notice 
issued by the Social Security Administration will be deemed to be a certificate that 
complies with HIPAA. If an individual moves from a Medicare contracting managed care 
plan to another plan, or returns to fee-for-service coverage, Medicare coverage continues, 
and no certificate is required. You should not issue a certificate in that situation because it 
will confuse the beneficiary 

The Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA) requires that 
whenever an individual loses coverage under a group health plan, or an issuer providing 
coverage under such a plan, the group health plan must furnish the individual with a 
document which establishes the period during which the individual was entitled to 
coverage. This document is called a certificate of creditable coverage. The certification 
requirement applies to managed care and indemnity insurers offering coverage in 
connection with a group health plan or in the individual health insurance markets, and to 
the Medicare and Medicaid programs. CHAMPUS, and the Indian Health Service. 

The purpose of the certificate of creditable coverage is to establish that an individual had 
coverage which may count toward reducing or eliminating preexisting condition 
exclusions that may be imposed by subsequent health coverage. As long as this creditable 
coverage is not interrupted by a significant break, generally a break of 63 or more days, 
the individual's creditable coverage may be aggregated from all coverage periods and 
benefit sources. In the group market, all group health plans or issuers offering group 
health insurance coverage that impose preexisting condition exclusions must reduce the 
length of any exclusion period they apply by the amount of an individual's creditable 



coverage. In the individual market, an individual is deemed to be an "eligilble individual" 
entitled to guaranteed availability of coverage without preexisting condition exclusion 
periods if he or she has at least 18 months of creditable coverage (in addition ot certain 
eligibility criteria.) 

Under Section 2791(a)(3) of the Public Health Service Act, 42 U.S.C x 300gg-91(a)(3), 
the Medicare program is treated as a "group health plan" solely for the purposes of the 
certification requirements. Therefore, as long as an individual does not lose their 
Medicare benefits, disenrollment from a managed care organization with a Medicare 
contract would not trigger the certification requirement. In fact, issuing a certificate 
would cause unnecessary confusion. 

Certain categories of Medicare beneficiaries, such as those that are eligible due to a 
disability or a diagnosis of end-stage renal disease may eventually become ineligible for 
Medicare benefits and leave the program if the disease or condition is resolved through 
transplant or other treatment. The termination notice sent to these beneficiaries by the 
Social Security Administration will be deemed to satisfy the HIPAA certification 
requirement. Accordingly, we do not expect Medicare-contracting managed care plans to 
be responsible for providing certificates to Medicare beneficiaries under any 
circumstances. 

NOTE: 

In some circumstances it is possible that in order to avoid or reduce a preexisting 
condition exclusion period, an individual may need to establish that he or she was entitled 
to specific types of benefits during a particular pariod. (See 42 C.F.R. xx146.113 and 
146.115.) If your plan provided benefits in addition to the basic Medicare covered 
services, individuals might request that you provide information to help them document 
the coverage. This is not the same as providing a certificate of creditable coverage. 

Contact: 

HCFA Regional Office Managed Care Staff 
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