
QUESTIONS AND ANSWERS 

CMS 2226-F 
Medicare, Medicaid, And CLIA Programs: Laboratory Requirements Relating To 

Quality Systems And Certain Personnel Qualifications 

1. What is “CLIA”? 

“CLIA” is the acronym for the Clinical Laboratory Improvement Amendments 
(CLIA) of 1988, Public Law 100-578. CLIA applies to all entities that perform 
tests for health purposes on human specimens. On February 28, 1992, the Federal 
Register published a CLIA final regulation with comment period that set forth 
uniform quality standards for laboratories. The CLIA requirements are based on 
the complexity of tests (high, moderate and waived) and not the type of entity 
where the testing is performed. 

2. What was the impetus for CLIA? 

The impetus for CLIA was significant problems in cytology testing and deaths 
from inaccurate Pap smear testing, and the proliferation of unregulated 
laboratories. In an effort to establish quality standards for all laboratories and to 
ensure the accuracy, reliability, and timeliness of patient test results, the Congress 
decided that all laboratories would be under the authority of CLIA, must register 
with HHS to obtain a CLIA certificate, and pay a certificate fee. The Centers for 
Medicare & Medicaid Services (CMS) is responsible for administering the CLIA 
program. Currently, there are 176,000 laboratories certified by CLIA. 

3. Why is CLIA important? 

CMS data indicates that CLIA has helped to improve the quality of testing in the 
United States. The total number of quality deficiencies decreased approximately 
40% from the first laboratory survey to the second under CLIA. Similar findings 
were demonstrated in the review of proficiency testing (PT) data. To ensure 
continuous quality, the CLIA outcome-oriented survey procedures principally 
focus on the effect of the laboratory’s practices on patient test results and/or 
patient care. Also, CMS monitors laboratory quality through the use of PT 
challenges. 

4. 	 Will the CMS-2226-F regulation include requirements for laboratories that 
perform only waived testing? 

No, the CMS-2226-F regulation will not include requirements for laboratories that 
perform only waived testing. 

5. Why was the 1992 CLIA final rule published with a comment period? 
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The May 21, 1990 CLIA proposed rule generated approximately 60,000 
comments from the public. Consequently, numerous changes were incorporated 
into the February 28,1992 final rule with comment period based on the outpouring 
of public interest. Due to these changes and the fact that this rule would affect 
many entities that previously had never been regulated, the final rule was 
published as a final with comment period to allow another opportunity for public 
comment. We received 16,000 comments to the 1992 final rule with comment. 

6. 	 Why did the 1992 CLIA final with comment period contain “phase-in” 
effective dates? 

Because many entities (physician office laboratories (POLs), clinics, small 
laboratories, etc.) were previously not subject to regulatory oversight, certain 
CLIA requirements were given prospective effective dates to allow time for 
laboratories to understand and implement the requirements and to allow certain 
personnel to meet the qualification requirements. 

7. What were the “phase-in” requirements of the 1992 CLIA final regulations? 

The “phase-in” provisions included: 

• 	 An effective date for enrollment and performance in proficiency testing 
(PT) for previously unregulated laboratories. 

• 	 An end to the limited quality control (QC) requirements applicable to 
certain moderate complexity tests and the effective date required to meet 
the high complexity requirements. 

• 	 The implementation date by which an FDA review of manufacturers’ test 
system QC instructions for compliance with CLIA QC, which was 
intended to allow laboratories to meet certain, but not all, CLIA QC 
requirements by following manufacturers’ FDA CLIA-cleared 
instructions. 

• 	 The date by which an individual with a doctoral degree must possess 
board certification to qualify as a director of a laboratory that performs 
high complexity testing. 

8. When did the “phase-in” requirements expire? 

The phase-in for PT expired in 1994; now all laboratories are required to meet the 
PT requirements in Subpart H, i.e., be enrolled and participate successfully in a 
PT program. On December 31, 2002, the “phase-in” requirements for QC 
pertaining to certain moderate complexity tests and certain high complexity 
director requirements expired. The final rule removes FDA review of 
manufacturers’ QC instructions as meeting certain CLIA QC requirements that 
was to be effective on January 1, 2003. 
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9. 	 If CMS 2226-F were not implemented, how would the expired “phase-in” 
requirements be affected? 

The expiration of the “phase-ins”, without implementation of the new rule, would 
require laboratories that perform certain moderate complexity tests to meet the 
current more stringent high complexity requirements and certain doctoral degreed 
directors would no longer qualify to serve as directors of high complexity testing 
and would lose their jobs as directors. 

The FDA review of manufacturers’ QC instructions as meeting certain CLIA 
requirements would also become effective. 

10. What will the CMS-2226-F regulation entail? 

The CMS-2226-F regulation will: 

• 	 Consolidate the requirements for the existing subparts J-Patient Test 
Management; K-Quality Control and P-Quality Assurance into two new 
subparts, J-Facility Administration for Nonwaived Testing and K-Quality 
Systems for Nonwaived Testing; 

• 	 Eliminate redundancy, clarify requirements, and use plain language where 
possible; 

• 	 Complete the QC phase-in resulting in one set of QC requirements for all 
nonwaived testing; 

• 	 Reduce the frequency of QC in many of the specialty and subspecialty areas 
and incorporate the use of manufacturers’ instructions; 

• 	 “Grandfather” current experienced doctoral degreed directors of high 
complexity testing without board certification and adopt board certification 
for new doctoral degreed directors of high complexity testing effective 
January 1, 2003; 

• 	 Eliminate FDA review of manufacturers’ test system QC instructions for 
equivalency to certain CLIA QC requirements; 

• Require adherence to Federal, State, and Local laboratory laws; and 
• 	 Incorporate recommendations of the Clinical Laboratory Improvement 

Advisory Committee (CLIAC) and comments from 12 previously published 
CLIA rules. 

11. Are there any changes in the CMS-2226-F regulation that address PT? 

Yes, in this final rule, there is a change in Subpart I in the percentage of required 
agreement among participant or referee laboratories to 80 percent in the 
specialties and subspecialties. Previously, 90 percent agreement was required. 

12. Will the CMS-2226-F regulation address comments received from the 
February 28, 1992 final rule with comment period? 
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In the CMS-2226-F regulation, we are addressing the comments received not only 
in response to the February 28, 1992 final rule with comment period concerning 
subparts J, K, M (limited to doctoral degreed individuals without board 
certification that direct high complexity testing), and P, but also to comments 
received in response to the date-extension rules for certain provisions of subparts 
K and M, to the proposed rule regarding alternative requirements for doctoral 
degreed individuals without board certification that direct high complexity testing, 
and one change to subpart I. 

13. Will the CMS-2226-F regulation address comments received from the 
December 28, 2001 proposed rule? 

Yes, we are addressing the comments received in response to the December 28, 
2001 proposed rule, CMS-2049 P, regarding alternative qualification 
requirements for directors of laboratories performing high complexity testing. 

14. Did CMS consider maintaining the provisions for concluding the phase-in of 
quality control requirements and making all complexity test systems subject 
to the more stringent high complexity testing QC requirements on January 1, 
2003? 

We considered not publishing this rule and allowing the QC phase-in provisions, 
which would make all moderate complexity testing subject to the current high 
complexity testing requirements, to become effective. This option would ignore 
the technical improvements made to test systems manufactured since 1992 and 
impose the current stringent, prescriptive, high complexity requirements on small 
laboratories such as POLs. We did not adopt this option since the new rule was 
intended to reduce requirements and decrease costs for the laboratories. While 
both moderate and high complexity tests are now subject to the same QC 
requirements, those requirements have been adjusted to reflect advancements in 
laboratory technology. 

15. Did CMS consider maintaining the current CLIA QC requirements for 
moderate complexity test systems? 

Yes. We also considered maintaining the February 28, 1992 QC requirements for 
certain moderate complexity testing.  However, since the 1992 regulations, over 
944 test systems have been granted waived status, reducing the number of simple-
to-perform moderate complexity tests. The remaining moderate complexity test 
systems are more complex and require standards more enhanced than the current 
moderate complexity QC standards. In an effort to ensure quality for patient 
testing and to eliminate the potential for medical errors, we are requiring the same 
QC standards for all moderate and high complexity testing. 
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