
Medical Home Demonstration Questions & Answers 
Topic Question Response

Advantage Why are Medicare Advantage beneficiaries excluded 
from participation? 

We would not have individual- level claims experience that is 
necessary for the analysis of cost savings. 

Care Management Fee Will the Care Management Fee be geographically 
adjusted like other Medicare FFS payments? 

No, the payment will be adjusted for tier and HCC score only. 

CHC Are CHCs allowed to participate as Medical Homes in 
the Demonstration? 

Yes, as long as they meet the other eligibility requirements of the 
Demonstration. 

Communication How can we find out more about the Demonstration in 
the future? 

Questions can be emailed to our dedicated mailbox for the 
Demonstration:  medhomedemo@cms.hhs.gov. 
 
The Demonstration website will be updated to include any new 
information that is available regarding the Demonstration. 
(www.cmsmedicalhome.com) 

If you would like to subscribe to the listserv that will inform you of 
updates to our website, please go to 
http://subscriptions.cms.hhs.gov/service/subscribe.html?code=USC
MS_554 

Data Can CMS provide interim data to participating 
Medical Home practices regarding their own 
practice’s experience under the Demonstration? 

CMS is unable to provide interim data in a timely manner that would 
be useful for practices to monitor their performance under the 
Demonstration. 

Demonstration 
Expansion 

Given the language in the newer legislation (Section 
133 of MIPAA), can CMS expand the Demonstration 
to include midlevel professionals and all Medicare 
beneficiaries, rather than just those with chronic 
conditions? 

Section 133 of MIPPA allows for future expansion of the Medical 
Home Demonstration by the Secretary of Health and Human 
Services with regard to "the duration and scope" of the 
Demonstration. 
  
The definitions of duration and scope in TRHCA, would only pertain 
to increasing the three year duration of the Demonstration and 
expanding the Demonstration sites to more than 8 states. 
 
There is no authority to allow for other than high-needs 
beneficiaries or additional providers types. 

Dual Eligibles Would dual-eligible beneficiaries be eligible to 
participate in the Demonstration? 

Yes, as long as they meet all other Demonstration criteria. 

EHR Why is CMS requiring the use of a CCHIT certified 
EHR for this demonstration? 

CMS sought an existing recognized standard for an EHR, as a 
required component of Tier II participation.  CCHIT was established 
by 3 leading HIT industry associations and was funded by HHS to 
create prototypes of EHRs as well as develop certification criteria.  
CCHIT has certified close to 50% of all EHR products currently 
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available and has been endorsed by ACP, AAFP the AMA, and 
other professional medical associations. Additionally, it appeared to 
CMS that the CCHIT standards were reasonable and not 
inordinately restrictive.  For these reasons, CCHIT certification 
seemed an obvious choice for the evaluation of EHR systems for 
Tier II participation. 
  
Using these recognized standards for the EHR requirement for Tier 
II qualification obviates the need for an independent and arguably 
less objective evaluation of individual EHRs by CMS or one of its 
contractors.  Therefore, it would be impractical for CMS to require 
other than a CCHIT-certified tool for Tier II.  
  
However, using an EHR not CCHIT-certified does not preclude 
participation as a Tier I practice, provided the practice meets all 
other requirements of that tier. 

EHR Can we use a PQRI approved EMR that is not CCHIT 
certified? 

No, CMS requires a CCHIT- certified EHR for Tier II participation.  
This, however, does not preclude Tier I participation. 

FQHCs Are FQHCs allowed to participate as Medical Homes 
in the Demonstration? 

Yes, as long as they meet the other eligibility requirements of the 
Demonstration. 

HCC Score Can we have the algorithm that CMS uses to 
determine beneficiaries’ HCC score? 

The algorithm and data used to develop HCC scores is not 
available to the general public. 

HCC Score Are HCC scores updated monthly? The HCC score grouping to which a beneficiary participant is 
assigned will not be adjusted over the life of the Demonstration.  

Implementation Date When will the Demonstration be implemented? We are anticipating a January, 2010, implementation date. 
Marketing How will the Demonstration be marketed to 

physicians? 
Recruitment into the Medicare Medical Home Demonstration will be 
directed primarily to physician-based practices, although individual 
physicians may also be included.  This will be done with the 
assistance of the major medical professional societies, academies, 
and associations at the local level within designated demonstration 
sites. 

Marketing 

Panel Size 

How will the Demonstration be marketed to qualified 
beneficiaries? 
Is there a minimum number of patients a Medical 
Home would have to have?  

CMS does not plan an extensive recruitment in beneficiary 
populations. 
Minimum panel size (not those necessarily eligible for the 
demonstration) for each physician in a participating Medical Home 
is 150. 

 

Payment amounts Is the average management fee still about $50 
PMPM?    

The fee depends upon the practice's tier and the beneficiary 
participant’s HCC score.  The blended base monthly management 
fee for Tier 1 patients will be $40.40, and for Tier 2 patients, it will 
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be $51.70.  Each amount will be risk adjusted according to each 
patient’s severity as determined by the Hierarchal Condition Code 
(HCC) score. 

PQRI Are participating practices still able to submit and 
receive a PQRI bonus? 

Yes, participation in the Demonstration is not related to PQRI. 

Provider Participation Will midlevel providers, such as nurse practitioners 
and physician assistants, be eligible to participate as 
Medical Homes? 

The enabling legislation requires that Medical Home Providers must 
be MDs and DOs who are board certified.  This does not preclude 
midlevel practitioners from participating under the auspices of a 
Medical Home Provider. 
 

Provider Participation Must all of the physicians in a practice participate? No 
Quality Are there any quality measures that we have to meet 

and can be paid for?    

 

As currently designed, there is no adjustment in the monthly 
payment for improved quality; however, the shared savings 
component of the demonstration rewards for quality in an indirect 
manner.  We anticipate that participating Medical Homes will share 
in the savings for decreased FFS utilization, especially in such 
areas as emergency room visits and hospital readmissions. 

Site Selection How will the 8 sites be selected? Because the demonstration is a research project CMS has 
developed specific site selection criteria to assure that any findings 
will be as representative as possible and will not be compromised.  
Among the criteria involved in site selection are the following: 

• CMS will choose sites that will provide good geographic 
distribution across the country.  

• Sites must provide sufficient Medicare fee-for-service 
populations with both Part A and Part B coverage and not 
enrolled in Medicare Advantage.  

• Sites must provide a sufficient physician-based practice pool 
from which to recruit 400 practices. A 5% response rate is 
anticipated.  

• CMS will choose locations where no other demonstration 
projects are occurring.  

• CMS would prefer sites that are high Medicare cost areas. 
• CMS would prefer sites that have private payer Medical 

Home demonstrations occurring as it is expected to help in 
recruiting physician practices. 

 
RHCs Can RHCs participate in the demonstration as a Yes, as long as they meet the other eligibility requirements of the  
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  Demonstration. 
Site Selection Will CMS be soliciting suggestions for sites? No, see above 
Tiers Why did CMS opt for a two-tier model, rather than CMS was concerned that if we included an introductory Medical 

three-tier, which was the recommendation of AFP, Home Tier, it could be paying a significant fee to practices that will 
AACP and other organizations? not be making a significant modification in their practice to become 

a Medical Home. Thus, beneficiaries would not be provided the high 
level of coordination associated with Medical Home Care.  An 
introductory Medical Home practice would not be distinguishable 
from a high performing, yet typical, primary care practice.  This 
could result in CMS conducting a demonstration where Medicare 
makes large supplemental payments, but with no real change or 
improvement in the coordination of care.  The Demonstration could 
fail even though it is very likely that the higher Medical Home Tiers 
were cost-effective.  CMS might then incorrectly conclude that the 
Medical Home model, which CMS believes has the potential to truly 
improve primary care, was not cost effective. 
 

 


